ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ

ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ

Има легенда, свързана с една от най-известните творби на света: “Тайната вечеря” на Христос и учениците му, нарисувана от Леонардо да Винчи.

Замисляйки тази картина, Леонардо да Винчи се сблъскал с голяма трудност: трябвало да нарисува Доброто в образа на Христос и Злото в лицето на Юда, който по време на вечерята решава да го предаде. Прекъснал работата си по средата, за да намери най-подходящите модели.

Не след дълго, докато слушал някакъв църковен хор, открил в едно от момчетата съвършения образ на Христос. Поканил го в ателието си и възпроизвел чертите му в етюди и скици.
Изминали три години. “Тайната вечеря” вече била почти готова, но художникът не бил намерил подходящ модел за Юда. Кардиналът, който отговарял за църквата, започнал да ги притиска, настоявайки да завърши колкото се може по-бързо фреската.

След като търсил дни наред, художникът намерил в една канавка преждевременно състарен младеж, дрипав и пиян. Макар и трудно, склонил помощниците си да го пренесат в църквата, понеже нямал време да прави скици.

Просякът бил пренесен дотам, без да разбере: помощниците го придържали прав, а Леонардо пресъздал контурите на жестокост, грях, егоизъм, така ясно открояващи се върху това лице.

Когато привършил, просякът – вече поизтрезнял – отворил очи и като видял платното пред себе си, казал с почуда и тъга:

– Вече съм виждал тази картина.

– Кога? – попитал изненадващо Леонардо да Винчи.

– Преди три години, когато още не бях изгубил всичко. Тогава пеех в един хор, животът ми бе изпълнен с мечти и художникът ме покани да позирам като модел за лицето на Христос.

 

Много християни смятат за валидна теорията „веднъж спасен завинаги спасен“. Но не бива да забравяме, че  свободната воля  може да изиграе съдбоносна роля в живота на един човек. Ако  изберем да следваме Христовия модел на поведение в живота си, ние ще бъдем под Божието благословение и водителство в живота си. Но ако сме следвали Христос и в един определен период от време, предприемем доброволна да игнорираме Бог от нашия живот поради различни причини. Смятате ли, че е възможно да не се разграничим много от поведението на Юда?

Вашият коментар