ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ

ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ

Има легенда, свързана с една от най-известните творби на света: “Тайната вечеря” на Христос и учениците му, нарисувана от Леонардо да Винчи.

Замисляйки тази картина, Леонардо да Винчи се сблъскал с голяма трудност: трябвало да нарисува Доброто в образа на Христос и Злото в лицето на Юда, който по време на вечерята решава да го предаде. Прекъснал работата си по средата, за да намери най-подходящите модели.

Не след дълго, докато слушал някакъв църковен хор, открил в едно от момчетата съвършения образ на Христос. Поканил го в ателието си и възпроизвел чертите му в етюди и скици.
Изминали три години. “Тайната вечеря” вече била почти готова, но художникът не бил намерил подходящ модел за Юда. Кардиналът, който отговарял за църквата, започнал да ги притиска, настоявайки да завърши колкото се може по-бързо фреската.

След като търсил дни наред, художникът намерил в една канавка преждевременно състарен младеж, дрипав и пиян. Макар и трудно, склонил помощниците си да го пренесат в църквата, понеже нямал време да прави скици.

Просякът бил пренесен дотам, без да разбере: помощниците го придържали прав, а Леонардо пресъздал контурите на жестокост, грях, егоизъм, така ясно открояващи се върху това лице.

Когато привършил, просякът – вече поизтрезнял – отворил очи и като видял платното пред себе си, казал с почуда и тъга:

– Вече съм виждал тази картина.

– Кога? – попитал изненадващо Леонардо да Винчи.

– Преди три години, когато още не бях изгубил всичко. Тогава пеех в един хор, животът ми бе изпълнен с мечти и художникът ме покани да позирам като модел за лицето на Христос.

 

Много християни смятат за валидна теорията „веднъж спасен завинаги спасен“. Но не бива да забравяме, че  свободната воля  може да изиграе съдбоносна роля в живота на един човек. Ако  изберем да следваме Христовия модел на поведение в живота си, ние ще бъдем под Божието благословение и водителство в живота си. Но ако сме следвали Христос и в един определен период от време, предприемем доброволна да игнорираме Бог от нашия живот поради различни причини. Смятате ли, че е възможно да не се разграничим много от поведението на Юда?

Вашият коментар


НОВИНИ

ИСТОРИЯ

Когато човек е решил да емигрира или за неопределен период от време реши да работи в чужбина, среща трудности , за които не е бил подготвен. Освен меланхолията за близките и родината, всеки индивидуално трябва да се приспособи към една различна култура и закони. Един от наѝ- големите проблеми, с които се сблъсква всеки човек , е езиковата бариера. Незнаеѝки чужд език е трудно да се комуникира и да си подсигури работа. Тези от нас, които са посещавали църква в България се изправят пред предизвикателството- никога отново да нямат възможност да присъстват на богослужение на български език. Може ли да устои един християнин духовно без църква? Но Бог не се забави с отговора и цялата църква Му благодари за милостта и загрижеността към своите люде.

В Кипър е имало опити за създаване на Българска църква, но за съжаление те са били неуспешни. Всичко започна през ноември 2007г. когато бяхме само трима човека , събрани в един дом за молитва.В нашите сърца се зароди една мечта „Един ден да има Българска църква в Кипър“. И така тази мечта се превърна в наше видение, което продължи към деѝствие,чрез водителството на Бога.През април 2008г. проведохме разговор с епископа на Божиите църкви в Кипър за съдеѝствие. С голям ентусиазъм и любов, епископ Михалис ни предостави едно малко помещение в сградата на християнския център. Започнахме пет човека с усърдна молитва и така постепенно се прибавяха и други вярващи. За около три месеца малкото помещение вече не ни събираше и отново се обърнахме към кипърската църква с молба за помощ. Те ни предоставиха по голямо помещение за около деветдесет човека и благодарение на помазанието на Святия Дух, залата е почти пълна. Ние не се ограничихме само със столицата на Кипър – гр. Никозия. Нашето видение продължи за останалите големи градове в Кипър. Господ Исус Христос е Велик, понеже сега имаме църкви в градовете – Ларнака, Лимасол и Пафос. Ние не се задоволихме до тук и продължихме с ново видение за служение с медиите. Господ отново се прослави и вече имаме отворена врата в кипърска радиостанция, която ще излъчва проповеди на български език. Българският вестник, издаван в Кипър също публикува обяви за българските църкви в Кипър. Следващото видение, което назрява в нашите сърца е наемането на нова сграда в гр. Никозия, която да побира над 300 човека. Стъпки се предприемат и нашите видения относно великото поръчение никога няма да спрат.

Авакум 2:3 Защото видението се отнася към едно определено бъдеще време,Но бърза към изпълнението си, и няма да излъже; Ако и да се бави, чакай го, Защото непременно ще дойде, няма да закъснее.